gurkmeja en superkrydda?

3769698051_71438de2e3_b (1)

mald gurkmeja

Som många vet redan är jag intresserad av naturens läkande örter. Jag har nyligen flyttat till ett nytt ställe och jag har lyxen nu att ha både nära till skogen och havet samt en egen uteplats med möjligheten att odla.
Låter som en klyscha men det känns som om att en pusselbit som länge vart borttappad åter blivit funnen och jag har återgått till att hobbystudera och ägna mig åt läkande örter. Jag fick inspirationen till just den här kuren av en kollega vars kompis hade under många år intagit 1msk gurkmeja varje kväll. Kompisen till min kollega hade fått reda på det fanns en tumör i kroppen och ville såklart hjälpa kroppen på traven lite mellan kontrollerna. Den var tydligen godartad och satt lite dumt att man inom vården enbart beslöt att hålla koll på den och kollegans kompis gick på regelbundna kontroller. Mellan dessa kontroller beslöts han sig för att ta 1msk gurkmeja med lite yoghurt varje kväll. Det blev lite som en procedur och den bittra tråkiga smaken blev mindre motbjudande.
Några år senare från det att kuren påbörjades, sa kollegan, var tumören borta… vårdpersonalen var förbryllade och sa, vad du än har gjort så fortsätt med det.
Efter den historien blev jag påmind om att jag läst om det där tidigare och att det finns många studier med möss som skvallrar om samma resultat. Nyligen presenterades även studiernas resultat i svenska dagstidningar, inga jätterubriker men ändå. Det finns fördelar inte bara med tumörer, utan också om man har ont i leder, menstrationsproblem, inflammationer och senaste rön är även att det kan bromsa sjukdomsförlopp inom demens och alzheimers. Om det går att helt förebygga dessa hjärnsjukdomar (demens & alzheimerz) forskas vidare på och är mycket intressant att hålla ögonen på. Det finns i dagsläget redan människor som hävdar att gurkmejan har dessa egenskaper.

Jag har nu börjat experimentera med detta och shottade imorse ner 1 msk gurkmeja i lite vatten innan frukost och det som blev kvar på botten, lite småsmulor hällde jag ner i mitt te.
Det kanske inte kommer märkas särskilt mycket på kort sikt men kanske blir mina menssmärtor mindre eller liknande och då kan det ju följas upp här på bloggen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s